среда, 6 мая 2020 г.

"Природа і людина"
"У світі дерев"


Мабуть, слід почати з того, що дерево здатне благотворно впливати на наш організм і про це відомо з давнього часу. Стародавні єгиптяни носили дерев'яні амулети на шиї, і вважали, що ці амулети вбережуть їх від нещастя. Індійські йоги були впевнені, що дерева вбирають енергію космосу і передають її людям. Цілющі властивості дерев для лікування захворювань використовує напрямок народної медицини дендротерапія. А у слов'янській міфології образ дерева уособлював центр світобудови, втілюючи життєві витоки. Тому, зовсім не дивно, що дерево здавна було улюбленим будівельним матеріалом, з якого зводилися будинки, храми і цілі міста.
Легенди часто оповідали про взаємозв'язок дерева і людини, здатність дерев давати людині велику життєву силу і енергію. Богатирі ночували в спеціальних дерев'яних будинках перед великими битвами. Такі позитивні властивості деревини можна пояснити тим, що дерево - це живий матеріал. Після завершення будівництва дерев'яного будинку, приміщення наповнюється життям. На відміну від цегли, бетону або пластику, дерево володіє живою енергією і диханням, оптимізує вологість повітря і зберігає тепло, насичує повітря киснем, смолами та ефірними маслами, надаючи йому антисептичних властивостей. У дерев'яному будинку не може бути проблеми конденсату. Натуральний відтінок і чудовий аромат дерева позитивно впливають на емоційний стан і настрій людини.
Обов'язково відзначимо, що деревина - це матеріал, який люблять не тільки люди. Деякі комахи харчуються деревом і живуть в ньому. Також дерево являє собою сприятливе середовище для розвитку рослинних шкідників - грибків і плісняви. Такі неприємні проблеми, що руйнують деревину, сьогодні легко усунути за допомогою спеціальної обробки, а в будівництві і обробці будинків використовують найрізноманітніші породи дерев з різними властивостями.
Дерево Генерала Шермана (General Sherman) розташоване в Національному парку «Секвойя» в США, в горах Сьєрра-Невада.
Це дерево ще є найбільшою живою істотою на планеті.
Висота гігантського дерева Генерала Шермана більше 83 метрів, окружність її стовбура більше 24 метрів, окружність крони -цілих 33 метрів.
З 2006-го року найвищим деревом вважається секвоя Гіперіон. Її висота перевищила 115 метрів. Гіперіон можна сміливо назвати ще й товстим деревом, так як його діаметр - близько одинадцяти метрів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий