четверг, 14 мая 2020 г.

"Українські народні страви"
"Кухні регіонів України"

Українська кухня відрізняється своєю неповторністю та оригінальністю. Іноземні туристи їдуть до України, щоб почастувати страви, які не зустріти у жодній країні світу. Кожен регіон відрізняється своїми стравами.

Північ України
На Поліссі готують драники або деруни. Зазвичай начинкою служить м’ясо, сир, гриби. Навіть проводиться фестиваль, який збирає щорічно велику кількість гостей з багатьох країн світу. В центральному парку, де проводиться фестиваль, існує пам’ятник цій смачній страві. Деруни готують у печі та посипають тертим сиром.
На Чернігівщину готують печеню у горщиках та пироги за калиною на десерт. У Сумській області популярними стравами є також печеня з печінкою, сиром та болгарським перцем. Готують оригінальний борщ зі свининою та додають буряковий квас.
У столиці готують відому страву — котлету по — київські — куряче філе з вершковим маслом та зеленню, що обсмажується у фрітюрі.
Південь України
В Одесі можна поласувати биточками з бичків. Можна бичків замінити хамсою чи кількою. Ізюминкою є приготування філе риби у духовці зі скоринкою.У Миколаївській області консервують рибу, додаючи помідори, і варять юшку з томатним соком або пастою і зі сметаною. А також готують наступний соус: подрібнюють часник, змішують його із сіллю та перцем. З ним подають картоплю і рибу.

Особливістю кухні Херсонській області є гострі баклажани. Їх готують, обсмажуючи в маслі, із солодким і гірким перцем та яблучним оцтом. А також баклажанну ікру. До речі, баклажани не варять, а запікають, щоб овочі зберігають свій аромат.
Запорізька область
Капусняк готували ще в Запорізькій Січі. Вариться він зі свининою – традиційно козаки «в піку бусурманам» вживали сало та свинину. Ще одна цікава страва – млини. Дріжджове тісто тонко розкочується, зверху кладеться шар сиру з маслом, а потім згортається в рулет.
Страви центральної України
Черкаська область – борщ і пампушки з часником. У цьому регіоні він класично наваристий, і до нього обов’язково подають ароматні булочки-пампушки з часником.

Кіровоградщина
Ще одна улюблена страва центральної України – вареники. Готують їх з різними начинками: картоплею, грибами, м’ясом, печінкою, капустою. Для начинки сало смажиться на сковороді з борошном та цибулею.

Полтавщина
Тут готують галушки з начинками, В Полтаві також проводиться щорічний фестиваль, де можна спробувати галушки, які готують лише тут. Пундики – коржі з тіста, які замішують на кефірі з яйцем, які смажать на сковороді. Вони можуть бути солоними – з цибулею або солодкими – з маком. Макові коржі готують на свято Маковея, подаючи з медом.
Дніпропетровщина
У Дніпропетровську люблять готувати форшмак. Оселедець вимочується у воді з оцтом або в молоці, потім перемелюється і перемішується з вареною картоплею.
А зі свіжої риби готують чудову юшку. Годиться сом, короп. Юшка вариться в приправі. Додають часник, перетертий із сіллю, і заправлений жирним рибним бульйоном.
Страви східної України
Рулька і окрошка
Рульку готують кілька годин у духовці при температурі 160-180 градусів. Задня частина свинячої ноги натирається сіллю і спеціями, а потім запікається в тісті або у фользі. Готують також і окрошку – холодний суп на квасі, сироватці або навіть на мінеральній воді, додаючи сметану.

М’ясний рулет по-луганськиФарш зі свинини і яловичини розкладають на полотні, зверху – омлет і велика варена морква. Рулет згортають, щільно зав’язують і варять у підсоленій воді, потім полотно знімають, охолоджують і ріжуть на порції.
Харківська область
У слобожанський борщ кладуть квасолю і м’ясні фрикадельки з яловичини. А на друге – гречаники: м’ясні тефтелі з гречкою.
Західна Україна:
Буковина
Чинахи – буковинська страва на зразок печені. Шарами викласти картоплю, квасолю і копчені реберця з цибулею. Потім заливається водою і тушиться або в духовці в горщику.

Комментариев нет:

Отправить комментарий