четверг, 7 мая 2020 г.

"Природа і людина"

Охорона природи - це комплексна система міжнародних, державних і громадських заходів, спрямованих на збереження, раціональне використання і відтворення природних ресурсів, в тому числі на збереження видового різноманіття (генофонду) флори і фауни Землі, а також її надр, водних ресурсів, атмосферного повітря і, відповідно, на збереження природних умов розвитку людського суспільства.

З метою охорони природи здійснюються такі заходи:
створення заповідних територій;
регламентація використання природних ресурсів;
захист природного середовища (водоохоронні заходи, рекультивація земель, регулювання поверхневого стоку, скорочення обсягу стічних вод та їх очищення і т.п.);
незалежна екологічна експертиза проектів і оцінка впливу господарської діяльності на навколишнє середовище.

Заповідники - це ділянки суші або акваторій, назавжди виведені з господарського використання; їх основне призначення - служити еталонами природи.

резерват - це території, на яких протягом кількох років у певні сезони або круглий рік охороняються окремі види тварин, рослин або частина природного комплексу.
Національні парки - найбільш поширена форма природоохоронних територій, для яких характерним є масовий допуск відвідувачів.

До найбільших за площею природоохоронних об'єктів світу належать Гренландський національний парк (7 млн га), Центрально-Калахарскій резерват в Ботсвані (Африка 5300 тисяч га), Великий Гобійський заповідник у Монголії, національний парк Велика пустеля Вікторія в Австралії та інші.

 У світі функціонує багато міжнародних природоохоронних організацій. Серед них одна з найвідоміших - Всесвітній фонд дикої природи. Цей Фонд діє більш, ніж в 90 країнах і впливає на природоохоронну політику держав, сприяє реалізації екологічних програм.

Комментариев нет:

Отправить комментарий