четверг, 30 апреля 2020 г.

Предмети навколо нас.
"Книжки"

Книга – це велике диво, створене людиною. Сьогодні книга – це періодичне видання у вигляді зшитих листів друкованого матеріалу. Але як ми знаємо, книга, в такому вигляді як зараз, до нас прийшла не відразу. У минулому у неї було багато прообразів. 
Матеріал подає відомості про книгу – історичну пам'ятку людства та історію її виникнення; збагачує знання учнів засобами залучення до книги;

формує щоденну потребу у читанні книги;сприяє духовному збагаченню особистості, підвищенню культурного рівня.

 Сторінками найдавніших книжок ставали камені, стіни печер, сокири, вояцькі щити. Не знали люди ні літер, не було у них паперу, тому літери замінювали малюнки. Коли придумали перші абетки, додумалися писати на глиняних табличках, які потім сушили й випалювали на вогні. В другому столітті до нашої ери, в стародавньому місті Пергамі була зроблена перша книжка з тонкої телячої шкіри, яку назвали пергаментом. В далекій Африці на берегах Нілу простягнулись нескінченні зарості болотяної рослини – папірусу, який використовували як матеріал для письма. Від тоді з"явилися книжки, а краще сказати – сувої з папірусу. Писати на папірусі було зручно, але через кілька років такі «книги» ламалися і розсипалися. В 13 столітті у Європі навчилися виготовляти папір, схожий на той, яким користуємося і сьогодні. В середині 15 ст. в Німеччині запрацював перший в Європі друкарський верстат Йоганна Гутенберга.
Книга – велика сила. Без неї людина сліпа, книжка ж відкриває великий світ. Вона веде нас у безкраї простори космосу, розкриває таємниці моря, лісу, всього, що оточує нас. Величезна сила книжки. Дружіть з книжкою. Усі скарби знань розкриє перед вами це найбільше чудо із чудес, створених людством. Читайте про історію нашого народу, його славетних героїв, про мадри у світ невідомого, читайте різні книжки! Поля письменник – агроном, Засіяв буквами – зерном. Отож, читачу, поспішай Зібрати мудрості врожай.
Твій друг - книга .Книги дружать з дітворою, Полюби їх у житті –  І улюблені герої  Будуть друзями в путі. Сторінки книжок завітних . Всіх нас доброму навчать  Працювати і учитись, І Вітчизну шанувать! 

 З–поміж багатьох засобів розвитку мовлення, які допомагають формувати у дитини навички комунікативної компетенції, неабияке місце відводиться художній дитячій літературі. У наш вік інформаційних технологій телебачення, відео, комп’ютери все частіше витісняють книжку. Та тільки замінити її ніщо не зможе.


Зустріч з книгою, зі знайомим твором, улюбленими героями поглиблює проникнення в авторський задум, допомагає уточнити виниклі при слуханні образи, ще раз пережити з героями події і пригоди. Уважно розглядаючи ілюстрації, дитина прилучається до образотворчого мистецтва, вчиться бачити і розуміти графічні способи передачі літературного змісту. Ілюстрована книга – це перший художній музей, куди безпосередньо входить дитина і де вперше знайомиться з творчістю видатних художників.

Комментариев нет:

Отправить комментарий